English Български

Търсене в сайта:
 
За Борино
Селищна система
Забележителности
  - Родопска дъща
  - Дяволски мост
  - Езеро Кастракли
  - Мост Кемера
  - Резерват “Кастракли”
  - Триградско ждрело и Дяволско гърло
  - Връх Виденица
  - Ягодинска пещера
Природа
Места за настаняване
Туристически ИнфоЦентър
Продуктов каталог
Полезна информация
Линкове
Проект Trees-Against-Ppoverty
Пеперудения свят на Кастракли
DMS Виденица
Профил на купувача
За нас
Туристически маршрут Мост Кемера
Късноантична станция
 
Новини Галерия Карта Контакти
Триградско ждрело

 

Голям интерес за любителите на скално катерене  и орнитолозите изследващи особено рядката скалолазка е Триградското ждрело със своята най-високата и пленителна част от 250 м., което  е лишено от река, защото жадният отвор на Дяволското гърло поема всичката вода на Триградска река.  Пропастната пещера “Дяволското гърло” е  формирана впоследствие пропадане на земните пластове. Пещерата се намира на 1,3 км северно от с.Триград. 

В нея  чрез изкуствен отвор се стига до огромна зала, която по дългата си ос надминава сто метра с височина 35 м. Това е най-голямата зала в българските пещери след входната зала на Деветашката пещера в нея може да се побере катедралата “Св. Александър Невски”. Очите не са в състояние да обхванат изведнъж нейните размери. Посетителят  слиза до дъното на залата, а после поема по безкрайна върволица от стълби, като насреща го мами светлината на входа, а вдясно го държи в напрежение ревящия водопад. Голямата загадка е къде отива това огромно количество вода.

За Дяволското гърло се носят  много легенди. Много популярна  е легендата, в която се   разказва че древните траки хвърляли в бездната своите вождове за да ги направят безсмъртни. Според друга легенда това е мястото където певецът, порицател и учител Орфей е слезнал в подземното царство на Хадес да търси своята любима Евридика.

Галерия

© 2005 СНЦ "Био-Б-Еко", Web design Balkan Sys